Κακόηθες μελάνωμα

 

thumb.php

   Το κακόηθες μελάνωμα είναι ένα δερματικό καρκίνωμα που προέρχεται από τα μελανοκύτταρα, πιθανόν, λόγω υπερδιέγερσής τους από την υπεριώδη ακτινοβολία. Ο αυξημένος αριθμός ηλιακών εγκαυμάτων προδιαθέτει περισσότερο για τη δημιουργία κακοήθους μελανώματος. Όσο μεγαλύτερους είναι ο αριθμός των ηλιακών εγκαυμάτων στην παιδική ηλικία τόσο περισσότερο αυξάνουν οι πιθανότητες δημιουργίας κακοήθους μελανώματος σε μεγαλύτερη ηλικία. Το κακόηθες μελάνωμα είναι πιο σπάνιο στην παιδική ηλικία και στους υπερήλικες ενώ εμφανίζεται πιο συχνά στις ηλικίες μεταξύ 20 και 40 ετών. Οι κνήμες είναι η πιο συχνή εντόπιση στις γυναίκες και η πλάτη στους άνδρες. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα κακοήθη μελανώματα αναπτύσσονται εξ αρχής σε υγιές δέρμα, ενώ σ’ ένα ποσοστό περίπου 20% αναπτύσσονται πάνω σ’ ένα μελαγχρωματικό σπίλο. Μια τέτοια πιθανή εξαλλαγή ενός σπίλου που προϋπάρχει, παρουσιάζει μια κλινική εικόνα που μας επιτρέπει να την αντιληφθούμε. Το σημαντικότερο κλινικό εύρημα είναι  η αλλαγή στο χρώμα και την εμφάνιση σπίλου που προϋπάρχει. Το χρώμα μπορεί να γίνει πιο σκούρο σε ορισμένα σημεία ή και σε ολόκληρο το σπίλο. Σε ορισμένα μελανώματα υπάρχουν πολλά χρώματα από καφέ σκούρο ή μαύρο μέχρι κόκκινο ή λευκό. Το ίδιο ισχύει και για ένα σπίλο που για μεγάλο διάστημα ήταν σταθερός και ξαφνικά άρχισε να μεγαλώνει. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι πάντα υπάρχει κακοήθεια. Μερικές φορές μπορεί να υπάρχουν αλλαγές στο μέγεθος που να οφείλονται σε άλλες παθήσεις ή και αλλαγές στο χρώμα που να οφείλονται σε τραυματισμό. Γενικά, ένας ασθενής θα πρέπει να πάει αμέσως στο γιατρό όταν: α) εμφανισθεί ξαφνικά μελαγχρωματική βλάβη με γρήγορη ανάπτυξη, β) εμφανισθεί αλλαγή στο χρώμα, στο μέγεθος ή στο σχήμα σε μελαγχρωματικό σπίλο που προϋπάρχει, γ) εμφανισθούν συμπτώματα φλεγμονής με ερυθρά άλω σε σπίλο που προϋπάρχει, δ) εμφανισθούν όζοι πάνω σε επίπεδο σπίλο που προϋπάρχει, ε) εμφανισθούν μικρά δορυφόρα ογκίδια γύρω από σπίλο που προϋπάρχει, στ) υπάρχει ανώμαλο περίγραμμα του σπίλου, ζ) υπάρχει  συχνά κνησμός, πόνος ή αιμορραγία σε σπίλο που προϋπάρχει.

   Το κακόηθες μελάνωμα είναι ο πιο επιθετικός καρκίνος του δέρματος. Μεθίσταται γρήγορα μέσω των λεμφαγγείων στους λεμφαδένες και μέσω της αιματικής κυκλοφορίας στον εγκέφαλο, στους πνεύμονες, στο ήπαρ, στα οστά και στο δέρμα. Η πρόγνωση είναι καλύτερη στα επιφανειακά μελανώματα, στις γυναίκες και όταν η εντόπιση είναι στο πρόσωπο, ενώ είναι χειρότερη στα παιδιά, όταν υπάρχει εξέλκωση πάνω στη βλάβη και όταν εμφανίζεται στην πλάτη.

   Μεγάλη σημασία έχει η έγκαιρη διάγνωση στη θεραπεία του κακοήθους μελανώματος. Όταν η διάγνωση γίνει έγκαιρα και θεραπευτεί σωστά, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα για την υγεία του ασθενούς.