Μυκητιάσεις

 
   mikitiasidermatosΟι μύκητες βρίσκονται στο περιβάλλον μας, στα ζώα, στα φυτά, στο έδαφος, σε μερικά είδη διατροφής και στο νερό. Ο άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί από αυτές τις πηγές. Μια συχνή πηγή μόλυνσης είναι τα κατοικίδια ζώα, κυρίως οι γάτες. Το καλοκαίρι η μόλυνση μπορεί να γίνει από την άμμο στη θάλασσα, που μπορεί να έχει μολυνθεί. Ακόμη, έχουν απομονωθεί μύκητες από το δάπεδο των καμπίνων και των ντους στις πλαζ, από μολυσμένα άτομα που περπατούν χωρίς παπούτσια.

   Παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη δημιουργία μυκητιάσεων είναι οι υψηλές θερμοκρασίες και η υγρασία του καλοκαιριού, η αυξημένη εφίδρωση, η χρήση κλειστών πλαστικών ή άλλων παπουτσιών για μεγάλο διάστημα, οι ερεθισμοί από εφαρμοστά μπλουτζίν ή άλλα στενά ρούχα ή συνθετικά εσώρουχα και η έλλειψη καθαριότητας.

   Ανάλογα με το σημείο του δέρματος που προσβάλλουν, οι μυκητιάσεις διακρίνονται σε επιφανειακές, που προσβάλλουν την επιδερμίδα και αυτές που προχωρούν βαθύτερα και προσβάλλουν το κυρίως δέρμα και το υπόδερμα.

   Οι επιφανειακές, που είναι και οι πιο συχνές, προκαλούνται κυρίως από τα δερματόφυτα και την Candida. Τα δερματόφυτα μπορεί να προσβάλλουν το τριχωτό της κεφαλής, τις παλάμες, τα πέλματα, τις μηρογεννητικές και τις μεσοδακτύλιες πτυχές.

   Στη μυκητίαση των μεσοδακτύλιων πτυχών εμφανίζεται λεύκανση της περιοχής. Μερικές φορές η επιδερμίδα αποκολλάται και δημιουργούνται διαβρώσεις και πόνος. Η μυκητίαση αυτή είναι συχνότερη στους αθλητές.

   Μία από τις πιο συχνές μυκητιάσεις είναι η ποικιλόχρους πιτυρίαση. Προσβάλλει συχνότερα νέα άτομα (15 έως 45 ετών) και χαρακτηρίζεται από λευκές και καφέ κηλίδες, με λεπτή πιτυρώδη απολέπιση, κυρίως στην ωμοπλάτη και το θώρακα, μπορεί όμως να επεκταθούν στα χέρια και τον κορμό.

   Τα νύχια μολύνονται συχνά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αρχικά, εμφανίζουν δυσχρωμία και στη συνέχεια, γραμμοειδείς ραβδώσεις, πάχυνση και ονυχόλυση, γίνονται εύθραυστα και μπορεί να αποκολληθούν.

   Η θεραπεία των δερματομυκητιάσεων μπορεί να είναι τοπική (με κρέμες ή λοσιόν) όταν οι βλάβες είναι λίγες ή τοπική και συστηματική όταν οι βλάβες είναι πολλές. Στις ονυχομυκητιάσεις η θεραπεία είναι συστηματική (με χάπια από το στόμα), ενώ παράλληλα μπορεί να βοηθήσει και η χρησιμοποίηση μιας αντιμυκητιασικής λάκκας νυχιών. Σήμερα, έχουμε στη διάθεσή μας πολύ καλά αντιμυκητιασικά φάρμακα τόσο για την τοπική όσο και για τη συστηματική θεραπεία.

   Για την αποφυγή των μυκητιάσεων του δέρματος θα πρέπει: α) να μη φοράμε συνθετικά ρούχα και να σκουπίζουμε καλά τα πόδια μας όταν κάνουμε μπάνιο, β) να μη χρησιμοποιούμε μάλλινες ή συνθετικές κάλτσες, γ) να μη χρησιμοποιούμε πλαστικά παπούτσια, δ) να χρησιμοποιούμε αντιιδρωτική σκόνη στα πόδια και μέσα στις κάλτσες, ε) να μην ξαπλώνουμε γυμνοί πάνω στην άμμο, στ) να μην περπατάμε ξυπόλητοι σε χώρους όπως τα αποδυτήρια ή δίπλα σε πισίνες.