Μυρμηγκιές

 
   Πρόκειται για μια πολύ συχνή λοίμωξη του δέρματος που προκαλείται από τον ιό των θηλωμάτων. Σήμερα είναι γνωστοί πάνω από 150 τύποι του ιού που ανιχνεύονται με την PCR (αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης) και τον υβριδισμό του DNA. Οι HPV χωρίζονται σε 3 κατηγορίες.

   Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι τύποι του ιού 1, 2, 3, 4 που απομονώνονται από το δέρμα και είναι υπεύθυνοι για την εμφάνιση των μυρμηκιών. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι τύποι 6, 11, 16 και 18 που απομονώνονται από τους βλεννογόνους της γεννητικής περιοχής και προκαλούν τα οξυτενή κονδυλώματα και στην τρίτη κατηγορία ανήκουν οι τύποι 5 και 8 που απομονώνονται από τις βλάβες της μυρμηκιώδους επιδερμοδυσπλασίας (γενετικώς μεταδιδόμενη νόσος) με ευπάθεια στους συγκεκριμένους τύπους του HPV. Θα πρέπει να σημειώσω ότι οι τύποι του HPV 16 και 18 της δεύτερης κατηγορίας μπορεί να συμβάλουν μαζί με άλλους παράγοντες στην πρόκληση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε υψηλό ποσοστό. Σήμερα κυκλοφορούν εμβόλια για προφύλαξη από μόλυνση από τους τύπους του HPV 6, 11, 16 και 18.

   Ο χρόνος επώασης των μυρμηκιών είναι μεγάλος και κυμαίνεται από 1 έως 18 μήνες, με μέσο όρο τους 3,5 μήνες. Ανάλογα με την κλινική εικόνα και την εντόπιση, οι μυρμηκιές χωρίζονται στις κοινές, στις ομαλές και στις μυρμηκιές των πελμάτων.

   Οι κοινές μυρμηκιές εμφανίζονται κυρίως στη ραχιαία επιφάνεια των χεριών και των δακτύλων, στις κνήμες, αλλά μπορεί να εμφανισθούν και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος.

   Πρόκειται για υποστρόγγυλα επάρματα με τραχιά επιφάνεια διαμέτρου 2-10 χιλιοστών ή και μεγαλύτερης και είναι ανώδυνα. Είναι συχνότερες στην παιδική ηλικία και σε ορισμένες περιπτώσεις αυτοϊώνται.

   Ομαλές μυρμηκιές: Εμφανίζονται κυρίως στο πρόσωπο και στη ραχιαία επιφάνεια των χεριών και των κνημών. Πρόκειται για ελαφρώς επηρμένες βλάβες, κυκλικές ή πολυγωνικές διαμέτρου από 1-5 χιλιοστά ή και μεγαλύτερης και είναι ανώδυνα. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει αυτοΐαση μέσα σε λίγες εβδομάδες.

   Μυρμηκιές των πελμάτων: Οι μυρμηκιές αυτές εμφανίζονται στα πέλματα σαν μια κυκλική βλάβη με τραχιά επιφάνεια που περιβάλλεται από ένα κεράτινο δακτύλιο. Όταν αφαιρεθεί με νυστέρι η κερατίνη που καλύπτει τη βλάβη, θα παρατηρήσουμε μαύρα στίγματα (σαν κόκκους πιπεριού) που είναι διαγνωστικά και οφείλονται σε μικρά θρομβωμένα αγγεία. Ο πόνος είναι χαρακτηριστικό σύμπτωμα των πελματιαίων μυρμηκιών σε αντίθεση με τις άλλες μυρμηκιές. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει αυτοΐαση κυρίως σε παιδιά, ενώ είναι επίμονη σε άτομα με ορθοπεδικά προβλήματα ή με υπεριδρωσία. Η διαφορική διάγνωση των μυρμηκιών των πελμάτων θα γίνει από τους κάλους όπου οι επιδερμιδικές ακρολοφίες συνεχίζονται χωρίς να διακόπτονται, ενώ η επιφάνειά τους παραμένει λεία.

Θεραπευτικά, γίνεται αφαίρεση των μυρμυκιών με διαθερμοπηξία, με κρυοπηξία ή με laser.