Υπερτρίχωση – Δασυτριχισμός

 
   uper1Υπερτρίχωση λέγεται η αύξηση των τριχών, σε αριθμό, πάχος ή μήκος πέραν του φυσιολογικού. Ιδιαίτερη μορφή υπερτριχώσεως αποτελεί ο δασυτριχισμός, η υπερτρίχωση δηλαδή των γυναικών που εντοπίζεται σε περιοχές όπου υπάρχουν τελικές τρίχες μόνο σε άνδρες (άνω χείλος, παρειές, πηγούνι, υπογάστριο, γλουτοί και μηροί). Η υπερτρίχωση αυτή συνήθως οφείλεται είτε σε αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων ορμονών είτε σε αυξημένη ευαισθησία των τριχικών θυλάκων όταν δέχονται τα ανδρογονικά ερεθίσματα, σε άτομα με προδιάθεση.

   Η τεστοστερόνη είναι η ισχυρότερη αρρενοποιητική ορμόνη. Στους άνδρες η ορμόνη αυτή παράγεται από τους όρχεις ενώ στις γυναίκες από τα επινεφρίδια και τις ωοθήκες.

   Η συχνότερη αιτία που προκαλεί δασυτριχισμό στις γυναίκες είναι το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών που συνοδεύεται από διαταραχές στην έμμηνο ρύση (ολιγομηνόρροια, αμηνόρροια, μηνορραγία) ακμή και αλωπεκία.

   Υπάρχουν και ορισμένες πιο σπάνιες παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν δασυτριχισμό. Στις παθήσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται οι όγκοι των ωοθηκών, καλοήθεις και κακοήθεις, η νόσος του Cushing, το σύνδρομο του Cushing και η συγγενής υπερπλασία των ενδοκρινών αδένων.

   Φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν δασυτριχισμό είναι τα ανδρογόνα και τα αναβολικά στεροειδή, ενώ φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν μη ανδρογονοεξαρτώμενη υπερτρίχωση είναι η μινοξιδίλη που χρησιμοποιείται στη θεραπεία της ανδρογενετικής αλωπεκίας, η κυκλοσπορίνη που χρησιμοποιείται στη θεραπεία της ψωρίασης αλλά και σε άλλες παθήσεις, τα τοπικά και τα συστηματικά κορτικοστεροειδή, τα ψωραλένια στις περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο, η στρεπτομυκίνη, η πενικιλλαμίνη, η διαζοξίδη.

   Δασυτριχισμός μπορεί επίσης να παρατηρηθεί σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση λόγω πτώσεως των οιστρογόνων. Ο δασυτριχισμός παρατηρείται πιο συχνά στους λευκούς, λιγότερο συχνά στους μαύρους και σπάνια στους ασιάτες. Στις μεσογειακές χώρες, λόγω φυλετικής προδιάθεσης, η συχνότητα της υπερτρίχωσης και του δασυτριχισμού είναι μεγάλη.

   Σε ορισμένες περιπτώσεις ανάλογα με το ιστορικό, επιβάλλεται να γίνει λεπτομερής ορμονικός έλεγχος. Όταν διαπιστωθεί ότι υπάρχει ορμονικό πρόβλημα, θεραπευτικά μπορεί να χρησιμοποιηθούν ορισμένοι τύποι αντισυλληπτικών ή συνδυασμός αντισυλληπτικών με αντιανδρογόνα. Τα αντισυλληπτικά εμποδίζουν τη σύνθεση ανδρογόνων από τις ωοθήκες και τα επινεφρίδια μειώνοντας τα επίπεδα LH και FSH, ενώ τα αντιανδρογόνα μειώνουν τα επίπεδα του ενζύμου 5αρεδουκτάση που ευθύνεται για τη μετατροπή της τεστοστερόνης σε δινδροξυτεστοστερόνη στον τριχικό θύλακο.

   Τέλος, σε ό,τι αφορά την τοπική θεραπεία, πολύ καλό αποτέλεσμα έχει η αποτρίχωση με Laser νέας τεχνολογίας 3ης και 4ης γενιάς όπως για παράδειγμα το Laser του Αλεξανδρίτη. Με το Laser, η θερμική ενέργεια μεταφέρεται μέσω της μελανίνης στο θύλακο της τρίχας και τον καταστρέφει εκλεκτικά.

   Το Laser χρησιμοποιείται στην αποτρίχωση τα τελευταία χρόνια και φαίνεται ότι υπερέχει έναντι όλων των άλλων παλαιότερων μεθόδων αποτρίχωσης, γιατί είναι εύκολα εφαρμόσιμο, ανώδυνο και με μακροχρόνια αποτελέσματα.